Kädenjälki-myymälä tuotteita.
Kädenjälki-myymälä tuotteita.
Kädenjälki-myymälä -logo

Historia ja toiminta

Kädenjälki syntyi laukaalaisen Seija Janhusen ideoimana ja myymälä aloitti toimintansa tammikuussa 1998. Kädenjälki on eräänlainen paikallisten käsityöläisten ylläpitämä yhteismyyntipisteenä toimiva “sisätori”.

Kädenjälkimyymälä sisätilat.

Historia

Kädenjälki syntyi laukaalaisen Seija Janhusen ideoimana ja myymälä aloitti Laukaan keskustassa kolmen naisen “kokeiluna” tammikuussa 1998. Aluksi kokeiltiin myyntitoimintaa pop up -tyylisesti päivävuokrauksena ja jo syyskuussa 1998 myymälä päätettiin pitää auki joka arkipäivä – tällöin ryhdyttiin käyttämään Kädenjälki-nimeä.

Pikkuhiljaa tuotteiden tekijöitä ja toimijoita alkoi keräytyä yhteismyyntipisteen äärelle. Kuluneiden vuosien aikana on toiminnassa ollut mukana yli 100 eri toimijaa. Toimintaperiaatteet muotoutuivat toimijoiden myötä. Kädenjälki-myymälä mahdollisti käsityöalalla toimivan yrittäjän tai mahdollista yrittäjyyttä miettivän harrastajan tuomaan tuotteitansa esille mahdollisimman pienin kustannuksin.

Paikallisuus, ja etenkin laukaalaisuus nostettiin toiminnan laajetessa keskeiseksi periaatteeksi lähinnä myyntitilan pienuuden vuoksi. Myymälän myyntipäivät on hoidettu alusta alkaen talkoohengessä. Näin ollen myyntivuorossa olevilta tekijältä ei ole peritty omista tuotteistaan välityspalkkiota, kuten muilta toimijoilta.

Tallenna

Tallenna

Huopalapaset.

Toiminta

Kädenjälki ei siis ole yhdistys eikä osuuskunta, vaan eräänlainen paikallisten käsityöläisten ylläpitämä yhteismyyntipisteenä toimiva “sisätori”. Jokainen toiminnassa mukana oleva, niin taiteilija kuin käsityöalan yrittäjä ja harrastajakin vastaa omasta yritystoiminnastaan, tekemisistään, tuotannostaan, hinnoittelustaan ja tuotteidensa laadusta. Kulloinkin puodissa myyntivuorossa olevalla on vastuullaan kyseisen päivän kassa sekä kaikkien tuotteiden mahdollisimman hyvä ja tasapuolinen myyminen.

Myytyjen tuotteiden välityspalkkiosta kertyvällä tuotolla ja vuosittain jokaiselta tekijältä kerättävällä vuosimaksulla Kädenjälki kattaa kuukausittaiset menonsa; pakkausmateriaalit, vuokran, tieto- ja maksuliikennekulut, markkinoinnin ja mainonnan.

Myyntiprovisio toimijoilta on 30%. Vuosimaksu on 40€, kirjoja ja kortteja tekeviltä ei peritä vuosimaksua. Maksu tarkistetaan vuosittain sellaiseksi, että säännölliset kulut saadaan katettua. 

Tallenna

Tallenna